Serwisy ×

AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ

Mniejszości - trzeba rozmawiać

Prawa mniejszości to wskaźnik poziomu demokracji. Jak sytuacja mniejszości narodowych i etnicznych wygląda obecnie w Polsce – zastanawiali się uczestnicy konferencji na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim.

Sytuacja mniejszości w Polsce oraz ich prawa nie zmieniają się w sposób radykalny, ale widać zmianę podejścia do obcokrajowców. Stąd dyskusja ekspertów podczas konferencji zorganizowanej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim we współpracy z Forum Dialogu Publicznego. „Te relacje między większością a mniejszością są wyznacznikiem poziomu demokracji, a zatem musimy cały czas o tych relacjach mówić, dokonywać pewnego oglądu stanu tych kontaktów między mniejszościami, a większością” - mówi prof. Wiesław Pływaczewski z katedry kryminologii i polityki kryminalnej na Wydziale Prawa i Administracji UWM.

Na Warmii i Mazurach najliczniejszą mniejszość stanowią Ukraińcy, którzy żyją na tych terenach od kilku pokoleń i są pełnoprawnymi obywatelami Rzeczypospolitej. Dziś myli się pojęcie mniejszości ukraińskiej z imigrantami z Ukrainy przyjeżdżającymi do Polski w celach zarobkowych. „Dla mniejszości ukraińskiej w dużym stopniu oni są straceni, dlatego że oni się nie włączają w ukraińskie życie społeczne, religijne, czy kulturalne. Oni chcą po prostu pracować” - zauważa prof. Marek Melnyk ze Stowarzyszenia Społeczno-Kulturalnego „Prosvita” w Olsztynie.

Drugą pod względem liczebności mniejszością w regionie jest mniejszość niemiecka. Jej przedstawiciele starają się budować wspólną obecność na tych terenach, aktywnie włączając się w wiele przedsięwzięć kulturalnych.

Niepokoi jednak obserwowany w ostatnim czasie wzrost radykalizacji postaw wobec mniejszości. Aby zapobiegać zachowaniom radykalnym, ksenofobicznym i rasistowskim konieczna jest współpraca wielu środowisk i stałe monitorowanie sytuacji. Tym bardziej, że prawa mniejszości, wolności i swobody obywatelskie to we współczesnej demokracji tematy podstawowe.